En jobbintervju kan vara en nervös och utmanande upplevelse för de flesta. Du är under luppen och ditt mål är att göra ett gott intryck på din potentiella arbetsgivare. Det är därför viktigt att vara medveten om vad man inte ska säga på en intervju, eftersom dina ord kan påverka ditt anställningsutkomst avsevärt.

Så vad ska man inte säga på en intervju? I den här artikeln kommer vi att granska tio saker du absolut inte bör säga under en intervju och hur du bör tänka istället!

ai intervju
Vad ska man inte säga på en intervju?

1. “Vad gör ert företag egentligen?

Detta är en av de mest grundläggande frågorna som en intervjuare förväntar sig att du ska ha svar på innan du kommer till intervjun. Om du visar att du inte har gjort din hemläxa om företaget, signalerar det bristande intresse och förberedelse. Istället bör du forska om företaget på förhand, och under intervjun kan du säga något som: “Jag har läst om era senaste projekt och er företagskultur, och jag är imponerad av hur ni fokuserar på innovation och samarbete.”

2. “Jag hatar mitt nuvarande jobb.

Att klaga på ditt nuvarande eller tidigare jobb är en riktig no-go under en intervju. Det ger intrycket av att du är negativ och ogillar att ta ansvar för dina egna arbetsförhållanden. Istället kan du säga något som: “Jag har lärt mig mycket av mina tidigare erfarenheter, men jag känner att jag har växt ur min nuvarande roll och söker nya utmaningar.”

3. “Vad är förmånerna här?

Frågor om löner och förmåner är bäst att spara till senare i anställningsprocessen. Att ta upp detta tidigt i en intervju signalerar att du är mer intresserad av det ekonomiska än av att bidra till företagets framgång. Istället kan du säga: “Jag är mycket intresserad av att utforska hur jag kan bidra till företagets mål och kultur. Kan vi prata mer om förmånerna senare?”

4. “Jag är så nervös just nu.”

Att visa nervositet är helt normalt, men att uttrycka det på ett sätt som detta kan vara kontraproduktivt. Intervjuare letar efter självförtroende och professionalism. Istället kan du säga: “Jag är mycket exalterad över möjligheten att vara här och lära känna mer om ert företag.”

5. “Jag är en perfektionist.”

Att säga att du är en perfektionist som din enda svaghet kan vara en kliché. Många används denna som ett sätt att försöka göra en styrka av en svaghet. Istället kan du vara mer ärlig och självreflekterande. Till exempel: “Jag har lagt märke till att jag ibland har svårt att delegera arbete eftersom jag gärna vill säkerställa att allt blir gjort noggrant. Jag arbetar på att bli bättre på att fördela ansvar.”

6. “Jag har ingen erfarenhet av detta jobb, men jag är säker på att jag kan lära mig det.”

Även om det är viktigt att vara ärlig om din erfarenhet är det inte bra att understryka din brist på kvalifikationer. Istället kan du fokusera på dina befintliga färdigheter och hur de kan överföras till den nya rollen: “Jag har erfarenhet av [nämn något relevant] och jag tror att dessa färdigheter kommer att vara användbara när jag lär mig det nya.”

7. “Mitt största mål är att bli chef så snart som möjligt.”

Det är viktigt att visa ambition, men att framstå som alltför målinriktad på chefspositioner kan vara ett avskräckande för arbetsgivare som söker långsiktiga teammedlemmar. Istället kan du säga något i stil med: “Jag strävar efter att växa och utvecklas i min karriär, och jag är öppen för att utforska olika vägar som leder till detta, inklusive att arbeta hårt och visa resultat.”

8. “Jag kan inte tänka på några svagheter.”

Det är vanligt att intervjuare frågar om dina svagheter, och att påstå att du inte har några är inte realistiskt. Att inte kunna identifiera och hantera sina svagheter kan signalera bristande självmedvetenhet. Istället kan du nämna en verklig svaghet och berätta hur du arbetar med att förbättra den: “En av mina utmaningar är att jag kan bli alltför involverad i detaljer. Jag har dock arbetat med att utveckla min förmåga att se helheten och delegera uppgifter när det är nödvändigt.”

9. “Min förra chef var helt oansvarig.”

Att kritisera tidigare arbetsgivare eller kollegor ger ett negativt intryck och kan få arbetsgivaren att undra om du kommer att göra samma sak om du lämnar detta jobb. Istället kan du använda denna fråga som en möjlighet att prata om hur du hanterar utmanande arbetsrelationer: “Jag har lärt mig mycket av att samarbeta med olika personligheter och jag har utvecklat konfliktlösningsfärdigheter för att hantera sådana situationer på ett professionellt sätt.”

10. “Hur mycket semester får jag?”

Frågor om semester och ledighet är viktiga, men de är bäst att diskutera när du har fått ett jobberbjudande eller när detta ämne kommer upp naturligt under intervjun. Att ställa den här frågan tidigt kan ge intrycket att du är mer intresserad av att ta ledigt än att arbeta hårt. Istället kan du säga: “Kan vi prata om anställningsvillkoren och förmånerna senare när vi kommit längre i processen?”

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om vad du säger under en jobbintervju och undvika att säga saker som kan skada dina chanser att få jobbet. Genom att förbereda dig noga, vara ärlig och fokusera på dina positiva egenskaper och erfarenheter kan du öka dina chanser att göra ett positivt intryck och säkra den eftertraktade positionen. Se även över de 10 vanligaste intervjufrågorna på en intervju för att du ska vara extra väl förberedd. Lycka till!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *